Dirck Nab

Tekeningen van Dirck Nab te zien in de Kunstzaal Haaksbergen in De Kappen

In deze vakantieperiode kunt u in de Kunstzaal Haaksbergen (De Kappen) het werk van Dirck Nab bewonderen dat in het bezit is van de gemeente Haaksbergen.
Met uitzondering van De Cactussen, een buitenkunstwerk dat staat bij de St. Bonifatiusschool in De Veldmaat en hier te zien op de foto. 

‘Hij tekent snel , als bezeten, ook als het landschap er roerloos bij ligt en hem alle tijd gunt.  Hij werpt een snelle blik op wat hij zien wil, gulzig als een leguanentong, dan gaat zijn hand tekeer op het papier. Ik zag hem kijken, ik zag zijn hand flitsend over het papier gaan, maar ik kon nooit zien wat daar ontstond. Ik dacht; het zal wel mooi zijn. Het was altijd mooier: de krachtige lijnen die met een klauwhamer in het papier getrokken leken, de tere vlakken als met een paardebloempluisje ingewreven, en altijd het licht, tussen het zware zwart geperst tot het om genade smeekte en nog witter werd.’  fragment uit een tekst van Sjoerd Kuyper over Dirck Nab.

Dirck Nab tekent en schildert op vele plekken in Nederland en Frankrijk. Vaak is zijn directe omgeving onderwerp;  Amsterdam en het duingebied van Noord Holland. Zijn tekeningen, houtsnedes alsmede een compleet schetsboek in groot formaat zijn aangekocht door het Prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. Ook het Henriëtte Polak museum te Zutphen is in het bezit van zijn werk. Hij exposeert in galeries en musea in binnen- en buitenland.  Dirck Nab volgde zijn opleiding schilderen aan de Vrije Academie in den Haag onder leiding van George Lampe.

Kijk voor meer informatie op de website van Dirck Nab.