Haaksbergen door de ogen van enkele kunstenaars te zien in het gemeentehuis

Te zien bij de bezoekersingang van het gemeentehuis

Haaksbergen is voor veel kunstenaars een inspirerende omgeving geweest. Drie schilders die in 50er, 60er en 80er jaren een impressie van Haaksbergen vastlegden zijn nu voor alle Haaksbergenaren te zien in het gemeentehuis.

Het middelste schilderij is een aquarel van de Bommelas van P.A. Nijgh uit 1955.

Pieter Arie Nijgh kreeg zijn opleiding aan de Tekenschool voor Kunstambachten te Amsterdam en daarna aan de Staatliche Hochschule für Bildende Künste in Berlijn. Op advies van zijn ouders volgde hij geen officiële kunstopleiding. In zijn jonge jaren maakte hij muurschilderingen en was toen ook werkzaam als decorontwerper. Later beperkte hij zich voornamelijk tot de schilderkunst, met een voorkeur voor het Nederlandse landschap. 
Hij woonde en werkte achtereenvolgens in Amsterdam, Duitsland, Zwitserland en Italië. In Duitsland werkte hij als graficus. Op zijn wandelreizen naar Zwitserland en de Italiaanse kunstcentra verdiende hij de kost met het schilderen van hoteldecoraties en toneelcoulissen. 
In 1901 kwam hij naar Enschede waar hij als kunstenaar gerespecteerd werd. Aan de Emmastraat in Enschede had hij een schildersbedrijf en lijstenmakerij. Daar was hij de overbuurman van Jan Cremer. Jan maakte bij Pa Nijgh kennis met tekenen, schilderen en olieverf. Cremer heeft dat beschreven in een autobiografisch verhaal “Wolf” in zijn roman “De Hunnen”.
In Enschede noemde men Pieter Arie Nijgh naar zijn initialen (P. A.) gewoon Pa Nijgh. Nijgh was dol op het Twentse landschap en maakte talloze aquarellen van boerderijen, bossen en beken rond Enschede. Daarmee werd hij een geliefd schilder van het Twentse landschap, populair bij een groot publiek.
Pas op zijn 80e (drie jaar voor zijn overlijden) was er voor het eerst een expositie van zijn werk in Haaksbergen. (Bron: Wikipedia)

Links hangt een olieverfschilderij van Willem Beekman: Plas in Buurserzand, 1962

Het derde, en meest actuele schilderij van de drie die te zien zijn, is een schilderij van Henk ten Bos. Dit schilderij brengt de Jhr. von Heijdenstraat in beeld. 1982
Meer informatie over deze schilder is te vinden bij Kunst van de maand