Kunst van de maand: Jan te Wierik 1954 -2002

Werk van Jan te Wierik in november en december in de hal en de Kunstzaal Haaksbergen in De Kappen

Dit zei Jan zelf over zijn kunst: ‘onmeunig mooi en onwies goed

Jan was een kunstenaar pur sang! In de jaren zeventig vestigde hij zich als kunstenaar in Haaksbergen. Niet alleen was hij een enthousiast schilder, hij hield zich ook bezig met beeldhouwen en dichten. Zijn gedichten heeft hij samengebracht in de dichtbundel met zeefdrukken Blank traanzout.

Toen zijn gezondheid achteruit ging, moest hij met het beeldhouwen stoppen en verruilde hij beitel en hamer steeds vaker voor kwast en spatel.
Schilderen was voor Jan een manier van leven, het zoeken naar een waarheid, naar een realiteit. Jan was ongelooflijk productief. Ontelbare schilderijen heeft hij vervaardigd. Zijn werk kenmerkt zich door felle, contrasterende kleuren met in de begin periode niet altijd herkenbare vormen in een abstract expressionistische stijl. In zijn latere schilderijen zijn wel vormen te ontdekken: een mens, een dier of een object. Hij werkte graag met verschillende materialen (mixmedia). Weinig schilderijen hebben van Jan een titel meegekregen. Zo ging hij ook niet te werk. Hij had geen vooropgezet plan van wat hij ging maken. Nee, hij zei: ‘ik benader het doek of papier niet met een voorstelling van wat ik wil creëren, maar laat het over aan de tijd, de materie en mijzelf. ‘

Wat opvalt in het werk van Te Wierik is vooral zijn oprechtheid en de eenheid van stijl die in zijn hele oeuvre bewaard is gebleven.
Sterallures heeft Jan nooit gehad. Hij was wars van publiciteit en hield niet van officiële openingen van exposities!
‘Laat mij maar schilderen’ riep hij steevast!

Azarja Fransen-van Kempen

Dat Jan ook kon zingen is te beluisteren via YouTube. Zijn broer Harry begeleidt hem op de piano.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Jan op 48-jarige leeftijd overleed.
Kijk voor meer informatie over Jan te Wierik op de website van RTV-Sternet