Kunst van de maand mei

Dirck Nab. Blauw interieur. 1979

Het is stil in dit café, heel stil, kaal en leeg. De leegte doet unheimisch aan. De tafels en stoelen werpen lange schaduwen op de vloer. Dit doet vermoeden dat de zon laag staat. Het is misschien een late namiddag. Waar wachten we op? Moeten de eerste gasten nog komen? Zal dit café nog open gaan? He blauwe interieur laat ons dromen. Wie zullen er straks op deze stoelen zitten? Veel vragen, weinig antwoorden. Het interieur, de stoelen, de tafels met de eenvoudige kleedjes passen in de tijd waarin het is geschilderd. Waar in Haaksbergen was dit café te vinden? Later zal Dirck Nab zeggen dat hij houdt van de tekening, de compositie, het licht/donker en het totale vlak. Dan is hij inmiddels een andere weg ingeslagen: tekenaar van het landschap. En heeft zijn realisme plaats gemaakt voor abstracte tendensen. Hier is de compositie zeker ook belangrijk. Het lijkt bijna een foto met afsnijdingen van de tafels links en rechts. De verticale lijnen houden het beeld in balans. Het kale peertje, iets links van het midden en het reclame plaatje rechts trekken de aandacht. Het blijft een wonderlijk schilderij, waarover we graag meer zouden willen weten!
Dirck Nab woonde en werkte lange tijd in een kleine boerderij in Haaksbergen. Toen zijn kinderen de deur uit waren, verhuisde hij naar Amsterdam en had hij een atelier in de buurt van de Pijp. De laatste vijftien jaar heeft hij zijn atelier in Bakkum, Noord Holland. Hier werd hij gegrepen door de natuur. Vaak is zijn directe omgeving onderwerp van zijn schilderkunst. Voor zijn huis heeft Nab zicht op een prachtig, puur en onbedorven duinlandschap, dat zich uitstrekt tot aan de zee.

Dirck Nab volgde zijn opleidingen schilderen en tekenen aan de Vrije Academie in de Haag. Zijn tekeningen, houtsneden en een compleet schetsboek zijn aangekocht door het Prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. Ook het Henriëtte Polak museum te Zutphen is in het bezit van zijn werk. Hij exposeert regelmatig in galeries en musea in binnen- en buitenland. Eind mei van dit jaar zal een selectie van zijn werk worden vertoond in Parijs ter gelegenheid van zijn boekpresentatie: Getekend Landschap

Azarja Fransen-van Kempen

VOORAANKONDIGING:
in juli en augustus zal werk van Dirck Nab te bewonderen zijn in de kunstzaal van de Kappen.