Wintergezicht op Haaksbergen van BGH Konings
B.G.H. Konings kwam in 1909 vanuit Winterswijk naar Haaksbergen en ging hier als huisschilder aan de slag. In de Spoorstraat opende hij een winkel in drogisterij artikelen. Zijn zoon nam later de winkel over. Een andere zoon werd huisschilder en verhuisde uit het centrum. Konings overleed in 1942. Hij was 40 jaar toen hij in 1917 dit werk schilderde.
‘Wintergezicht op Haaksbergen’.
Duidelijk herkenbaar zijn de torens van de Pancratiuskerk op de Markt. Links daarvan de toren van de Protestantse Kerk aan de Jhr. Von Heijdenstraat. Op de voorgrond een aantal boerderijen bedekt met een laagje sneeuw. De winter spat van het schilderij! De indruk van kou dringt tot de beschouwer door. Omdat er geen enkel persoon is te zien, krijgt dit wintergezicht een verstilde aanblik.
Eén derde deel van het beeld wordt gevormd door de met sneeuw bedekte hagen. Mooi zijn de horizontale lijnen van deze hagen, waar achter de daken van de boerderijen, de bomen en de torens van de kerken, op rijzen. Zo wordt als het ware door deze verticale elementen een tweede horizontale lijn gecreëerd.
Op een ansichtkaart uit 1920 zien we dat deze hagen op meer plekken in Haaksbergen te vinden waren. Door de hagen op de voorgrond krijgt het landschap diepte en lijken de kerken verder weg dan ze in werkelijkheid zijn. Helaas is dit beeld van Haaksbergen, vanaf de plek waar Konings gestaan heeft om het te schilderen, verdwenen.
Azarja Fransen-van Kempen