Kunst van de maanden maart-april: Wintergezicht van Anna Gepina Loo-de Klerk

Iedere twee maanden zetten we in de rubriek ‘Kunst van de maand’ een nieuw werk in het zonnetje.

Anna Gepina Loo-de Klerk werd in 1918 geboren in Den Haag. Zij genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Het grootste deel van haar leven heeft ze gewerkt in Schoorl. Naast olieverfschilderijen vervaardigde ze ook aquarellen en tekeningen. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik in veelal een abstracte stijl. Als onderscheiding voor haar werk ontving ze de Prins Bernhard prijs, die haar in staat stelde een kunstreis naar Italië te maken.

Wintergezicht

Op dit wintergezicht zien we enkele personen schaatsen op een bevroren plas. De heggen rond de ijsvloer lijken de schaatsers beschutting te bieden tegen de winterse kou. Niet alleen de ronde vorm van de haag draagt bij aan een beschermd gevoel, ook de kleuren rood, bruin en groen van de kale takken van de haag voelen als een warme deken. De fletse zon tegen een wolkenloze hemel zorgt voor een enkele schaduw van de bomen op het pad. Vooraan zitten twee personen te genieten van het winterse tafereel. De houding van de schaatsers verraadt hun schaatsplezier. Op de achtergrond zien we nog een boerenhoeve en schuur. En daar achter . . . de duinen van Schoorl?

Niets op dit schilderij is tot in detail uitgewerkt, toch wordt het beeld voor ons direct duidelijk en zien wij onmiddellijk dat hier een moment van winter plezier is weergegeven.

Over ‘Kunst van de Maand’

In de Kappen is het kunstwerk te zien in de hal bij de ingang naar de bibliotheek. In Rond Haaksbergen publiceren we het nieuwe kunstwerk, de kunstenaar of het kunstthema van de maand met achtergrondinformatie. Azarja Fransen – van Kempen verzorgt voor de Stichting deze informatie.