Kunst van de maanden mei-juni: Station Museum Buurtspoorweg (1988) van Henk ten Bos

Iedere twee maanden zetten we in de rubriek ‘Kunst van de maand’ een nieuw werk in het zonnetje.

Van de kunstschilder Henk ten Bos, met de bijnaam “Signaalartiest” zien we hier een gouache van het station Museum Buurtspoor Haaksbergen. De kunstenaar Henk ten Bos (1921-1995) geeft hier een fraaie, natuurgetrouwe afbeelding van deze, voor vele Haaksbergenaren een geliefde en zeer herkenbare plek. Menigeen heeft wel eens een ritje met deze stoomtrein gemaakt.

Nadat Ten Bos zijn opleiding aan de Kunstacademie had afgerond, werd schilderen zijn grote passie. Hij begon zijn loopbaan bij Hollandse Signaal (nu Thales Nederland). Hier werkte hij als illustrator. Op uitermate realistische wijze schilderde hij ‘goalkeepers’, de radarsystemen die Hollandse Signaal verkocht op oorlogsbodems. Zo konden potentiële kopers zich een goed beeld vormen van het aangeboden systeem. De vele werken die hij voor Signaal schilderde, bezorgde hem de bijnaam “Signaalartiest”.

Naast zijn illustratieve werken, maakte hij veel schilderijen waarin zijn liefde voor de natuur te zien is. Hij hield van het Twentse landschap en de dorpsgezichten. Op het hier getoonde werk zien we de stoker de trein gereed maken voor vertrek. De stoomlocomotief stoot een grote wolk zwart/grijze rook uit. Gezien het groene blad aan de bomen, lijkt het hoog zomer. Zoals op veel schilderijen, valt ook hier op hoe één stukje fel rood de andere kleuren van het werk doen oplichten. Gezien het feit dat Ten Bos zeer realistisch schilderde, krijgen we hier een duidelijk beeld hoe het station er toen heeft uitgezien.

Dat Henk ten Bos ook nog in deze tijd actueel is mag blijken uit de documentaire die over hem gemaakt is. Tijdens de lockdown maakte de Rotterdamse filmmaker Pau Han Kho, tevens jeugdvriend van Lesley, een documentaire over het werk van Ten Bos. Kijk voor meer informatie de video ‘De schilderijen van ‘Signaalartiest’ Henk ten Bos komen tot leven in documentaire’.

Over ‘Kunst van de Maand’

In de Kappen is het kunstwerk te zien in de hal bij de ingang naar de bibliotheek. In Rond Haaksbergen publiceren we het nieuwe kunstwerk, de kunstenaar of het kunstthema van de maand met achtergrondinformatie. Azarja Fransen – van Kempen verzorgt voor de Stichting deze informatie.

Kijk voor meer informatie op de website van Henk ten Bos

Kijk voor meer informatie de video ‘De schilderijen van ‘Signaalartiest’ Henk ten Bos komen tot leven in documentaire’