Maquette van Haaksbergen gerestaureerd

Het heeft even geduurd, maar de Maquette van Jan te Kulve is gerestaureerd

Vandalen hebben het kunstwerk in juli 2021 vernield, maar gelukkig heeft de kunstenaar het weer kunnen herstellen. Op 1 oktober 2022 heeft hij het weer op het marktplein geplaatst.

Meer over de kunstenaar Jan te Kulve

Het beeld werd op 15-04-2010 onthuld: In de pers verscheen onderstaand bericht:

Haaksbergen – Met trompetgeschal van twee Haaksbergen muzikanten vanaf het bordes van het gemeentehuis, een vendelhulde van de schutterij op het vernieuwde marktplein de onvermijdelijke borrel, is woensdag (15-04-2010 red.) de maquette van het Haaksbergen anno 1832 onthuld.

De natuurstenen sokkel stond al een tijdje naakt in de schaduw van de Pancratiustoren, maar draagt nu de door Jan te Kulve met zorg in brons gegoten plattegrond van het dorp zoals dat er 178 jaar geleden uitzag. Het historische huzarenstukje van de Eibergse kunstenaar – een verlaat, maar uiterst toepasselijk cadeau van de inmiddels 43-jarige Historische Kring Haaksbergen – werd door kringvoorzitter Hendrik Scholten overgedragen aan de Haaksbergse gemeenschap. Locoburgemeester Marcel Diepenmaat nam het geschenk in ontvangst en was er als geboren en getogen Haaksbergenaar meteen mee in z’n nopjes.

“In de schaduw van de kerktoren kunnen we nu letterlijk stilstaan bij de geschiedenis van Haaksbergen. Veel is nog zoals het toen was. Het dorp is mooi organisch gegroeid. Dit is een geweldige aanwinst”, zei Diepenmaat.

Voor het hele bericht zie Tubantia