Het door Haaksbergenaar Henk Erkelens gemaakte kunstwerk De Troubadour heeft een nieuwe plek gekregen, aan de muur van De Kappen.
“Ho,ho, stop…..”. Met die woorden smeet Herman Voogsgeerd op een mooie zomerse dag in juli 2017 zijn fiets tegen een boom en rende op de werkers af die begonnen waren met het slopen van de basisschool De Troubadour. Met die actie redde hij het door Henk Erkelens gemaakte kunstwerk De Troubadour dat sinds zaterdag 11 maart weer in volle glorie prijkt op een van de muren van De Kappen.
Toen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw de bestaande basisschool in Haaksbergen te klein dreigde te worden, werd in 1975 over gegaan tot de bouw van een nieuwe. Maar niemand wist welke naam de school moest krijgen. Het bestuur van de school vroeg Haaksbergenaren door middel van een wedstrijd mee te denken over een toepasselijke naam. De school stond in de componistenbuurt en het was de inzending van de vrouw van de toenmalige directeur van de school – Joke van ‘t Erve – wiens naam werd gekozen.
Harry van ‘t Erve benoemde de 1% regeling van die tijd in zijn toespraak op zaterdag 11 maart: “Als school mochten we 1% van de bouwsom besteden aan verfraaiing van het gebouw. En dus gingen we op zoek naar een kunstenaar voor een realistische uitbeelding van een troubadour. We hadden een klein lijstje met namen en de eerste was Henk Erkelens. Toen hij enkele weken later met een tekening kwam van zijn idee, waren we direct accoord. De andere kunstenaars van de lijst zijn nooit benaderd.
Het werd een troubadour van keramiek. Ruim drie meter hoog en twee meter breed. In 1978 werd het kunstwerk op de school geplaatst. Al die jaren was het het boegbeeld van de school. “Ik zou niet bij benadering kunnen zeggen hoeveel foto’s daar zijn gemaakt door de jaren heen. Natuurlijk elk jaar een groepsfoto van elke klas, maar het kunstwerk fungeerde ook als aantrekkelijke achtergrond voor diverse aangelegenheden die we op de gevoelige plaat wilden vereeuwigen.
De naam leidde uiteindelijk tot een officieel schoollied dat bij diverse gelegenheden ten gehore werd gebracht. Zo ook bij de onthulling op zaterdag 11 maart, waar enkele van de toenmalige leerkrachten het lied nog eenmaal zongen. “Een schoollied zingen is een hele toer, maar toch niet voor een echte troubadour, daarom zingen wij met veel bravour lang leve de troubadour”.
Jarenlang hing de troubadour bij de gelijknamige school. Tot 2017. Door krimp was besloten dat scholen in de Achterhoek en Twente dienden te fuseren. Zo ook de troubadour. De school ging tegen de vlakte en op dezelfde plek werd een nieuwe, grotere gebouwd. Met de naam De Kameleon. En plotsklaps had het kunstwerk van Erkelenz geen relatie meer met de school. Het bestuur ging in discussie met de gemeente, maar dat leverde niets op. De aannemer kon niet langer wachten en dus zette hij de hamer in de muur. Drie vogeltjes op en boven de schouder van de troubadour waren al weg gehakt toen Herman Voogsgeerd kordaat ingreep. Door zijn doorzettingsvermogen – hij vroeg de aannemer te wachten en spoedde zich naar het gemeentehuis om ambtenaren te overtuigen – heeft hij de troubadour uiteindelijk voor Haaksbergen weten te behouden.
Erkelenz werk werd uiteindelijk met liefde en precisie uitgehakt en zes jaar zorgvuldig opgeslagen bij aannemers Ter Huurne en Kormelink.
Enige tijd geleden kreeg de Stichting Beeldende Kunst Haaksbergen lucht van de opslag van dit waardevolle kunstwerk. Rikky Dekkers trad namens de Stichting in contact met de gemeente, wat uiteindelijk resulteerde in een vergunning voor herplaatsing bij de Kappen. “Het kunstwerk paste duidelijk niet meer bij De Kameleon, maar wèl bij De Kappen. De Troubadour is immers een mooi symbool voor een belangrijke functie van De Kappen, namelijk muziek en cultuur.”
En daarmee is deze prachtige creatie van Erkelenz weer helemaal op zijn plek, hopelijk voor zeker nog eens veertig jaar.
Ander werk van Hans Erkelens is te zien bij Galerie Sijl aan de Zutphenseweg 132 in Eefde.
Kijk voor meer informatie op de website van Galerie Stijl
kijk voor meer informatie op de website van de Stichting Beeldende Kunst Haaksbergen
Kijk voor meer cultuurmakers op de website van de Cultuur Coalitie Haaksbergen
Kijk meer video’s uit Haaksbergen
Meer over cultuur in Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Camera en montage: Matthijs Prins
Interview: Christa Wensink
Tekst: Hanneke Straten
Een productie van RTV Sternet